Mushinkai Aikido Egyesület

Együttműködés. Kapcsolat. Szellemi fejlődés. Fit életmód. 

Mushin jelA musin kifejezés a musin no sin (無心の心) rövidítése, ami egy zen kifejezés és gondolkodás nélküli elmét jelenti. A musin szó két japán kandzsi karakterből áll, első a 無 (mu) aminek a jelentése „nincs”. A második karakter a 心 (sin) ami jelenthet „szivet”, „lelket” valamint ebben az esetben „elmét” vagy „észt” is. A musin akkor érhető el, ha egy személy elméje minden gondolattól, legfőképpen haragtól, félelemtől, önzőségtől és vágyaktól mentes. Elhagyja a csapongó és elkalandozó gondolatokat, ezért az ember teljesen folyékonyan és szabadon reagálhat ellenfelével szemben, mindenféle hezitálástól és érzelemtől mentesen. A musin állapotába lépve a személy nem fog azon gondolkozni, hogy mi legyen a következő lépés, helyette az intuitív megérzéseire fog támaszkodni és tanult mozdulatait természetesen fogja felhasználni. Ez nem egy nyugodt, alvásközeli állapot, az agy nagy sebességgel dolgozik csak előre elgondolt szándékokat és terveket nélkülözve. A kai szó jelentése kör. 

A Mushinkai Aikido Egyesület a 2002-ben alakult. 

Az Egyesület célja: Az Aikido gyakorlása, oktatása, oktatók képzése, valamint terjesztése és népszerűsítése minden lehetséges fórumon és eszközzel minden korosztály számára.
Az Aikido Ueshiba Morihei szellemi örökségét folytató japán harcművészeti irányzat, melynek központja a tokiói Aikikai Alapítvány (Aikikai Foundation – Aikido World Headquarters, www.aikikai.or.jp), és amelynek technikai és szellemi vezetője a mindenkori Doshu, az alapító egyenes ági leszármazottja. Az Egyesület ehhez az irányzathoz tartozik, elkötelezett annak értékei mellett és követi a Doshu iránymutatásait.
Az Egyesület különös hangsúlyt helyez más, főként, de nem kizárólagosan az Európai Unió tagállamaiban működő, vagy az Európai Unióval partnerségben álló, az Aikido szellemi örökségét követő és folytató egyesületekkel, szervezetekkel való együttműködésre, egymás támogatására, céljainak elősegítésére.
Az Egyesület elkötelezett a következő generáció oktatása és nevelése mellett mind iskolai mind pedig szabadidős keretek között.
Az Egyesület a  Magyar Aikikai Aikido Kultúra Szövetség tagja; elnöke Pasqualetti Gergő, 5. dan Aikikai shidoin fokozatú oktató, az Aikikai Hungary Technikai Bizottságának tagja. 
Az Aikikai Hungary a Hombu Dojo által elismer szervezet, tagja a Nemzetközi Aikido Szövetségnek, amelyben Magyarországot képviseli. 

IMG 3252

IMG 3280

Mi az Aikido? 

Az Aikidó (合気道, nyugaton Aikido, Aikidō) tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Uesiba Morihei, ismertebb nevén O Sensej, azaz „Nagymester”, „Nagy tanító”.

Az aikidó gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén és elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító megfogalmazása szerint az aikidó egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a Világegyetemben. Ennek megfelelően az aikidó gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk és irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.

Az Aikido gyakorlásának kulcsfontosságú, alapvető eleme a védekezés etikájának ismerete; ez az, ami O Sensej művészetét a harcművészetek többségétől megkülönbözteti. A védekezés etikája az alábbi négy szintre osztható:

  1. A gyakorló provokáció nélkül, saját maga kezdeményezi a támadást, és megöli a másikat. Provokáció nélküli, agresszióból eredő közvetlen támadás – a négy fázis közül erkölcsileg ez képviseli a legalacsonyabb szintet. A harci módszerek ismerői közül például a nindzsák dolgoztak ilyen szellemben.
  2. A gyakorló nem közvetlenül támadja meg a másikat, hanem kiprovokálja, hogy az támadjon. Erre a gyakorló megsemmisítő erejű védekezéssel reagál, megöli a támadót. Erkölcsileg csupán leheletnyi választja el az előzőtől. Sok példa van erre, az erő fitogtatásából eredő kihívásos küzdelmek hasonlóak ehhez.
  3. A gyakorló békés szándékú: nem támadja, nem provokálja a másikat – viszont mikor a másik váratlanul megtámadja őt, nem kíméli a támadót, csak a saját biztonságára és épségére gondol, miközben súlyosan megsebesíti vagy megöli a támadóját. Ez a viselkedés ismerős a legtöbb japán és kínai harci módszerben, és a szamuráj hagyományokban is. Miközben a gyakorló saját magát védi a sérülésektől, a módszere a másik elpusztításával jár.
  4. A gyakorló békés szándékú: nem támadja, nem provokálja a másikat – viszont mikor a másik váratlanul megtámadja őt, olyan szakértelemmel és kontrollal védi meg magát, hogy a támadónak nem kell meghalnia, sőt mégcsak súlyosan megsérülnie sem. A támadót ellenőrzése alatt tartva lehetőséget teremt a helyzet legjobb megoldására. Az Aikido célja ez utóbbi harcművészeti elv gyakorlati megvalósítása.

Dojoink

Brüsszel

Brüsszel

Brüsszeli dojonkban kedden reggel 8.00-9-00-ig, szerda délben 13.15-14.15-ig és csütörtök este 19.30-21.00-ig tartunk edzéseket az Európai Unió intézményeiben dolgozó nemzetközi csapat számára. Helyszín: Van Maerlant 2, 1040 Brüsszel, a Regionális Bizottság épülete.

Térkép

Velence

Velence

ÚJ - Gyermek és felnőtt edzések kedden és csütörtökön 17.00-től 18.00-ig és 18-00-tól 19.00-ig. Helyszín: Velence, 2481 Fő utca - Bethlen utca sarok.

Térkép

Budapest

Budapest

Budapesti dojonkban hétfőn és pénteken este 19.00-20.00-ig tartunk edzéseket. Helyszín: Budafoki Küzdősport Centrum, 1222 Budapest, Tolcsvai utca 7.

Térkép